Pentru a preveni accidentele ce au ca rezultat fracturarea protezei, este indicat sa o manevrati deasupra unui prosop sau a unui vas plin cu apa, astfel incat sa nu cada pe o suprafata dura. O alta idee buna este ca locul in care lasati proteza atunci cand nu o purtati sa fie departe de copiii mici sau de animalele de casa.
Mediul oral este permanent cald si umed, ceea ce poate duce la uzura in timp a materialelor din care este confectionata proteza dentara, si prin urmare a scaderii rezistentei acesteia. Slabirea protezei poate fi produsa si de forte prea mari, aplicate un timp indelungat, cum este cazul pacientilor care scrasnesc dintii necontrolat.
Fisurile si fracturile in materialul acrilic, petele, ciobirea sau dislocarea dintilor artificiali, toate aceste probleme pot fi rezolvate de catre tehnicianul dentar, chiar si fara consultul medicului stomatolog. Exceptie face situatia in care defectarea protezei se datoreaza nepotrivirii pe campul protetic. In acest caz proteza trebuie sa fie totodata captusita, rebazata sau chiar schimbata.
Trebuie sa stiti ca o fractura recenta a protezei este mult mai usor de reparat decat una veche. In momentul in care s-a fracturat, marginile rezultate se potrivesc perfect; daca proteza este purtata in continuare (presupunand ca acest lucru este posibil), aceste margini se vor rotunji si nu vor putea fi imbinate perfect, iar procesul de reparatie va fi mult mai complicat.
De ce sa nu-mi repar singur proteza cu “super glue”?
In cazul in care proteza s-a fracturat, reparatia nu consta doar in lipirea fragmentelor. Tehnicianul uneste temporar bucatile cu un lipici special, apoi indeparteaza o portiune de material acrilic de pe ambele parti ale fisurii si pune in loc material acrilic nou. Acelasi procedeu se utilizeaza si pentru inlocuirea unui dinte fals.
Lipiciul tip “super glue” contine substante volatile ce vor deforma materialul acrilic si va face imposibila reparatia ulterioara a protezei de catre un tehnician dentar. Daca nu ati avut alta solutie decat sa lipiti proteza cu acest tip de lipici, proteza va necesita rebazare sau va trebui sa fie inlocuita.
In cazul in care proteza nu se potriveste bine pe arcade si din acest motiv s-a fracturat, chiar daca fisura este lipita de catre un tehnician dentar, problema de baza exista si poate produce din nou fractura. Proteza trebuie sa fie si captusita, pentru a se potrivi bine in gura pacientului. Doar medicul stomatolog este persoana potrivita care poate decide care este masura optima. Pana cand proteza ajunge la medic, cel mai bine este sa o tineti in apa la temperatura camerei, pentru a evita deformarea acesteia.