1. Anestezia locala
Anestezia locala inseamna pierderea reversibila a senzatiei in cimpul operator, prin administrarea de drog anestezic in acea zona. Dezavantajul consta in faptul ca este rezervata unor interventii de mica amploare. Anestezia locala poate fi de doua tipuri:
a. Anestezia de contact (suprafata) – prin instilatii, badijonare, spray
Acest tip de anestezie este folosita in general pentru a amorti zona care urmeaza a fi injectata, aplicand anestezicul direct pe mucoasa. Substantele anestezice de contact (suprafata) sunt: benzocaina, cincocaina, lidocaina (xilina, xilocaina), tetracaina, cocaina. Se mai pot folosi substante volatile ce racesc tegumentul, cum ar fi clorura de etil. Timpul necesar pentru instalarea analgeziei de suprafata prin contact este de aproximativ 1 – 2 minute, iar durata medie de 10 – 15 minute.
Procedurile stomatologice in care se utilizeaza anestezia de contact sunt incizia unui abces, extractia unui dinte temporar,
b. Anestezia prin injectie – infiltratie
Anestezicul este infiltrat direct in tesuturile in care urmeaza a se interveni sau in diverse puncte aflate la distanta de zona in care se va lucra. Substantele anestezice de infiltratie sunt: lidocaina (xilina, xilocaina), mepivacaina (carbocaina), bupivacaina (marcaina) .
Injectarea sau infiltratia locala se realizeaza in urmatoarele moduri: intramucos, punctiform, liniar, difuz, intragingival, plexal – se injecteaza direct in dreptul dintelui ce se doreste a fi amortit, in baraj, troncular – se injecteaza in vecinatatea unui nerv, pentru a amorti mai multi dinti odata, intraligamentar – in periodontiu, intrapapilar, intraseptal, intraosos, intrapulpar – in pulpa dintelui.
Procedurile stomatologice in care se utilizeaza anestezia locala prin injectare sau infiltratie sunt obturatii, curatarea cariilor, pregatire dintilor pentru coronare sau boli parodontale.
2. Anestezia de conducere sau regionala (tronculara)
Anestezia regionala reprezinta pierderea reversibila a senzatiei si a miscarii intr-o regiune, prin blocarea selectiva a nervilor periferici, plexurilor nervoase si cailor medulare ale regiunii respective. Anestezia de conducere include anestezia plexala, tronculara, intravenoasa sub garou, rahianestezia si anestezia peridurala. Substantele anestezice de conducere sau regionale sunt: bupivacaina (marcaina), etidocaina, lidocaina (xilina, xilocaina), procaina (novocaina).
Anestezia locoregionala cuprinde doua tipuri particulare cum ar fi blocajul nervos realizat prin injectarea directa in jurul nervului ce inerveaza regiunea de interes si anestezia regionala intravenoasa (bloc Bier).
Anestezie regionala prin acopunctura sau electropunctura
Prin stimularea anumitor puncte-cheie in acupunctura se poate obtine o analgezie a zonei-tinta, efectul instalandu-se in 15 – 20 de minute. Pentru reusita acestei tehnici estenecesara colaborarea si increderea pacientului in tehnica.
3. Sedarea constienta
Sedarea este diferita de anestezie, prin faptul ca nu se adreseaza inlaturarii durerii, ci eliminarii stresului si anxietatii produse de stomatolog. Pacientul se relaxeaza si dupa trecerea efectuluisedarii nu simte durere sau chiar nu isi mai aminteste procedura stomatologica.
Sedarea poate fi usoara – asemanatoare starii usor euforice induse de alcool, medie – pacientul este constient si poate executa instructiunile stomatologului, insa are corpul amortit, sedare profunda – pacientul alterneaza intre starea de constienta si cea de pierdere a constientei, si sedarea totala – pacientul este complet adormit si nu simte nimic. Primele doua etape ale sedarii se pot realiza pe cale orala, itravenoasa sau prin inhalatie, iar ultimele doua etape se obtin pe cale intravenoasa.
Protoxidul de azot sau gazul ilariant – acest anestezic este utilizat ca atare sau in combinatie cu analgezice locale, iar renumele provine de la faptul ca pacientii care il inhaleaza intra intr-o stare euforica foarte placuta si relaxanta, ce le starneste rasul. Administrarea acestui gaz necesita aparate si instructaj specializat, fiind mai putin utilizat in afara Statelor Unite.
4. Anestezia generala
Anestezia generala se utilizeaza foarte rar in stomatologie si este indicata atunci cand anestezia locala nu este eficienta sau nu se poate efectua. Aceasta procedura necesita asistenta unui medic anestezist.
Indicatiile anesteziei generale sunt cazurile de fobie extrema si interventiile chirurgicale complicate. Anestezia generala este asociata cu pierderea constientei sau somnul profund, disparitia durerii si relaxarea musculara.