Studiul a fost publicat in Jurnalul Institutului National de Cancer. Dr. Michaud si colegii sai au examinat datele despre bolile parodontale dintr-un studiu care a colectat informatii medicale de la peste 51.000 de barbati cu diferite profesii, inca din 1986. Ei au observat ca barbatii care au avut boli parodontale aveau un risc cu 64% mai mare de a avea cancer pancreatic fata de cei care nu au avut niciodata aceasta afectiune a gingiilor. O agravare a acestei afectiuni, de exemplu cu o cadere recenta a dintilor, creste riscul de cancer si mai mult. Nu s-a facut in schimb nicio legatura intre alte afectiuni ale cavitatii bucale, precum caria, si cancerul pancreatic.
Si alte studii au gasit legaturi intre pierderea dintilor sau paradontopatie si cresterea riscului pentru cancer pancreatic. Ele au aratat ca persoanele cu boli parodontale au in sange un nivel ridicat de markeri inflamatori de tip CRP. Acesti markeri fac parte dintr-un raspuns timpuriu al sistemului imunitar la o inflamatie persistenta si se pare ca au legatura cu dezvoltarea cancerului pancreatic.
Acest studiu a adus niste informatii noi, astfel ca cercetatorii cred ca este posibil sa mai fie o legatura intre bolile parodontale si riscul de aparitie a cancerului pancreatic. Aceasta ar fi intre nivelurile ridicate de compusi carcinogenici care sunt prezenti in gura oamenilor cu paradontoza si cresterea riscului. Este posibil ca acesti compusi si bacteriile sa reactioneze cu agentii digestivi din intestine pentru a crea conditii favorabile dezvoltarii cancerului.
In fiecare an, 32.000 de persoane din Statele Unite si 60.000 de persoane din Europa sunt diagnosticate cu cancer pancreatic. Deoarece primele simptome ale acestei boli sunt deseori confundate cu alte afectiuni, un diagnostic corect prematur este destul de rar.
Cei care au contribuit la acest studiu vor sa sublinieze importanta unei bune igiene orale, nu numai pentru a avea o gura sanatoasa ci si pentru a scadea riscul de cancer pancreatic, care are o rata de fatalitate foarte mare si unde mai putin de 5% din pacientii diagnosticati supravietuiesc urmatorilor 5 ani.
Boala parodontala este una dintre cele doua afectiuni obisnuite ale gingiei, cealalta fiind gingivita. Gingivita este atunci cand tesutul moale din jurul dintilor devine inflamat, in timp ce boala parodontala este mai periculoasa, deoarece afecteaza tesuturile care sustin dintii si este asociata cu pierderea osului din jurul bazei dintilor.