Coafajul indirect este o procedura endodontica utilizata in cazul cariilor profunde, in care eliminarea tesuturilor carioase ar duce la expunerea camerei pulpare. In loc sa elimine intreg tesutul afectat, medicul plaseaza in cavitate agenti de coafare si o obturatie temporara. Tratamentul are rolul de a proteja pulpa de agentii exteriori si de a stimula formarea de dentina noua.
Coafajul indirect se realizeaza conditiile in care nu exista dovezi clinice de degenerare pulpara sau patologie periapicala. Materialul cel mai folosit in coafajul pulpar este hidroxidul de calciu. In cazul in care procedura nu este eficienta, se trece la efectuarea tratamentului endodontic.
Procedura de coafaj indirect
La prima sedinta se izoleaza campul operator, apoi se indeparteaza tesuturile carioase pana in apropirea de camerei pulpare. Medicul stomatolog elimina dentina infectata in totalitate, dar lasa stratul de dentina care este afectata de carie intr-o masura mai mica. Se aplica pe planseul cavitatii hidroxid de calciu, apoi se aplica o obturatie provizorie, care va ramane pe o perioada de 3 luni.
La a doua sedinta se izoleaza dintele si se dezobtureaza, apoi se evalueaza starea dentinei si vitalitatea pulpei. Daca nu a avut loc remineralizarea dentinei, se repeta manopera de coafaj indirect, insa daca se constata ca dentina s-a reintarit, se continua cu prepararea cavitatii, tratamentul adecvat al dentinei expuse si realizarea obturatiei definitive.