Protezele sunt realizate din materiale de inalta calitate si este foarte important sa le oferiti o ingrijire adecvata.
Curatarea obisnuita folosind o “periuta moale pentru proteza” si apa calda reprezinta cea mai eficenta si cea mai sigura metoda. Daca veti face acest lucru zi de zi, probabil veti mentine proteza dentara curata si fara alte pericole. Daca exista acumulari persistente (pete sau alte semne) trebuie sa trimiteti proteza la o curatare profesionala si lustruire.
Dupa curatirea profesionala va puteti achizitiona pentru proteza dentara un curatator cu ultrasunete.
Cum am grija de proteza dentara partiala?
Cand curatiti proteza dentara, o buna idee este sa folosti un prosopel sau un recipient cu apa, in cazul in care scapati accidental proteza.
Periati proteza in fiecare zi pentru a elimina depozitele alimintare si placa.
Cel mai bine este sa utilizati periuta cand curatati proteza. Periuta pentru proteza are perii dispusi in forma protezelor. O periuta moale (obisnuita) este de asemenea, acceptata. In schimb periuta dentara dura poate dauna protezelor dentare.
Cateva persoane folosesc sapunul sau un lichid bland pentru a spala proteza, ambele sunt acceptate. Alte tipuri de curatatori sau paste de dinti abrazive nu trebuie utilizate pentru a curata proteza.
Dupa curatarea protezei clatiti bine pentru a elimina particulele alimentare ascunse. Pe timpul noptii, proteza trebuie pusa intr-o solutie antiseptica sau in apa.
O proteza dentara cu atasament de metal isi pierde din stralucire (sau se pateaza) daca este pusa intr-o solutie. In acest caz, medicul va poate recomanda o metoda proprie pentru a pastra proteza intr-o stare buna.
Puteti avea probleme grave cu proteza si apoi cu sanatatea in general daca veti incerca sa o ajustati sau sa o reparati. Proteza dentara care nu sta fixata poate prezenta infectii si dureri. Folosind metoda “fac-eu-singur” poate pricinui alte prebleme. Produsele de lipit fara recomandare sunt adesea chimice si daunatoare si nu trebuie utilizate pe proteza dentara.
Daca proteza nu este bine intarita, daca se misca, are crapaturi sau este fisurata sau daca vreun dinte a cazut, adresati-va medicului dentist imediat.
In cele mai multe cazuri este nevoie de o imbunatatire sau de o mica reparatie.
Reparatiile complicate necesita trimiterea protezei dentare la laborator.
Cum am grija de proteza dentara totala (completa) ?
Protezele dentare necesita o ingrijire mai amanuntita.
1. Clatiti proteza si gura fara proteza cu apa simpla dupa fiecare masa.
2. Curatati proteza dentara zilnic cu ajutorul unei “periute soft pentru proteze” si apa calda. Puteti sa folositi si crema non-abraziva. Pasta de dinti obisnuita nu este indicata a se folosi zilnic. Acestea pot slefui si apoi pierd lustrul dintilor de proteza.
3. Periati cu atentie spatiile interdentare si suprafetele interioare ale protezei, in special cele care vin in contact cu mucoasele, timp de doua minute.
In plus, nu uitati sa curatati si limba si cerul gurii cu o periuta moale.
4. Dupa periaj clatiti bine cu multa apa.
Pe timpul noptii nu ar trebui sa purtati proteza dentara. In acest mod, tesuturile de sustinere ale protezelor sa se refaca.
Daca nu purtati proteza dentara, pastrati-o in apa.
De asemenea, proteza dentara totala poate fi pastrata intr-o solutie comerciala de curatare.
Inainte de a purta proteza dentara, clatiti din nou.