Dintii evaginati reprezinta o anomalie dentara rara, implicand o extracuspa sau tubercul care protruzioneaza din suprafata de ocluzie a dintelui afectat. Este rezultatul unei proliferari anormale a epiteliului smaltului in reticulul stelat al organului smaltului. Tubercului rezultat contine dentina care inconjoara o extensie pulpara care poate fi colabata, larga sau absenta.
Tuberculului i s-au dat diferite denumiri: cuspa tuberculata, tubercul accesor, tubercul premolar ocluziv, premolarlui lui Leong, perla ocluziva. Prevalent acestuia este intre 1 si 4 procente si apare mai ales la persoanele mongoloide. A fost observat si la caucazieni.
Semne si simptome
Afectiunea apare mai ales la premolari dar si la molari, canini si incizori si de 5 ori mai frecvent in mandibula decat la maxilar.
Cum tuberculul apare bilateral si pe suprafata linguala a cuspei bucale sau in centrul suprafetei de ocluzie, poate fi usor fracturat cu expunerea pulpei, infectie, pierderea vitalitatii, infectie faciala si osteomielita.
Tratament
Daca apare o infectie periapicala la un astfel de dinte in care tubercului a fost rupt, dintele poate fi extras. Un alt tratament este finisarea periodica a tuberculului pentru a incuraja formarea reparatorie de dentina. Tubercului poate fi inlaturat si acoperirea orificiului cu o capa cu restaurare din amalgam. Caparea profilactica a pulpei permite inchiderea varfului radacinii.
Pulpectomia vitala partiala cu hidroxid de calciu trebuie folosita pentru dintii asimptomatici cu formare de radacina imatura, deoarece hidroxidul de calciu incurajeaza dentinogeneza. Apexificarea cu hidroxid de calciu urmata de terapia endodontica conventionala trebuie folosite pentru dintii imaturi vitali sau nonvitali. Daca apexificarea esueaza, o rezectie a radacinii si refacerea cu amalgam pot fi necesare.
Extractia poate fi necesara daca radacina este scurta iar apexul larg deschis. Extractia trebuie luata in considerare daca dintii sunt impactati sau supranumerari.