Multe persoane poarta proteza dentara, de aceea nu trebuie sa va ingrijorati atunci cand aceasta aluneca, se deplaseaza sau pur si simplu cade. Problema este atunci cand se deplaseaza usor, doarece poate “roade” maxilarul provocand iritatii. De asemenea, atunci cand proteza nu se potriveste exact cauzeaza disconfort.
Cine poate folosi un fixator de proteza dentara?
Fixatorii de proteze dentare pot fi utilizati de orice persoana care poarta o proteza dentara pe o perioada lunga de timp sau de noii purtatori.
Sau atunci cand considerati ca aveti nevoie de un sprijin suplimentar.
Cum utilizez fixatorul de proteza?
Mai intai, proteza dentara (chiar daca arata bine) curatati-o, utilizand solutii speciale. Apoi, clatiti-o bine cu apa si uscati-o cu atentie. Un fixator de proteza dentara arata ca un tub de lipici si se aplica in cantitati mici doar pe proteza dentara. Incercati sa nu dati pe exterior. Clatiti gura cu apa si introduce proteza. Veti observa ca proteza dentara este fixata instantaneu. Asteptati o perioada de timp inainte de a manca sau a bea ceva.
Periati usor proteza cu apa calduta pentru a indeparta orice acces de fixator.
Cum functioneaza un fixator de proteza dentara?
Un fixator de proteza este de forma unei paste care functioneaza prin combinarea cu saliva din gura. De fapt, actioneaza ca un lipici, care fixeaza perfect proteza pe gingie, prevenind orice alunecare.
Este desebit de utila cand se doreste sa se consume alimente mai dure (mere sau morcovi).
De multe ori cand practicati vreun sport sau vreo alta activitate fizica, trebuie sa fiti atenti deoarece exista riscul ca proteza dentara sa se miste si sa cada. Insa, daca utilizati un fixator atunci proteza dentara va ramane la locul ei.
Fixatorul de proteza dentara impiedica lipirea particulelor de alimente. Aceasta formeaza o bariera intre proteza si gingie. In plus, opreste orice miscare care poate produce inflamatie si durere intre proteza si gingie.
De ce sa folosesc un fixator de proteza dentara?
Datorita evolutiei in domeniul stomatologic, protezele dentare au mai rar nevoie de un fixator. In general, protezele dentare trebuie sa fie stabile fara niciun ajutor, insa cu timpul aceastea se pot schimba.
Fixatorul de proteze este benefic pentru:
– a va acorda incredere atunci cand consumati alimente sau sa va stimti mai confortabil cu proteza
– a reduce miscarea atunci cand mancati si previne deteriorarea protezei
– a face sport. Folosind putin fixator pentru proteze va veti simti mult mai confortabil plus ca veti preveni iritatiile
– a preintampina depunderea alimentelor sub proteza dentara
– a usura presiunea protezelor dentare pe gingii
Alte alternative penstru stabilizarea protezei dentare sunt adezivul si implantul dentar.