Curatirea dintilor sau detartrajul este un nume tehnic acordat pentru “indepartarea depunerilor de piatra de pe dinti si pentru lustrirea acestora”.
Respiratia urat mirositoare sau halena este o problema extrem de neplacuta pentru multi oameni. Halena este rezultatul actiunii intreprinse de bacterii in gura, pe limba si amigdale.
Exista, de asemenea, si alti factori care cauzeaza respiratia urat mirositoare, insa multe dintre acestea pot fi tratate rapid si usor, prin tehnici simple.
Care sunt, mai exact, cauzele respiratiei urat mirositoare?
Halena sau respiratia urat mirositoare se datoreaza compusilor volatili ai sulfului, produsi prin descopunerea de catre flora microbiana a resturilor de mancare in gura.
De multe ori se confunda de unde provine mirosul neplacut. Adesea acest miros vine de la nivelului stomacului, desi se poate simti ca uneori mirosul neplacut este de la produsele compuse in gura sau din gat.
Respiratia urat mirositoare poate fi datorata depozitelor de mancare, a fumatului, a “dietei drastice”, a infectiilor gingivale si a unor afectiuni precum sinuzita.
Periajul si folosirea atei dentare in mod regulat alaturi de apa de gura poate mentine o respiratie si o senzatie placuta in gura. In plus, controlul la medicul stomatolog va mentine nu numai dintii curati si frumosi, ci si o respiratie proaspata.
Mai exista si alte cauze a mirosului neplacut?
Pe langa lucrurile semnalate mai sus referitoare la cauzele respiratiei urat mirositoare se incadreaza si pasta de dinti. Multe paste de dinti pot produce mirosul neplacut deoarece spuma obtinuta promoveaza compusii volatili ai sulfului.
Bacteriile prezente pe limba.
Cauza majora a respiratiei neplacute este data si de acumularea bacteriilor (in straturi) pe partea din spate a limbii. Aceasta poate fi tratata usor cu ajutorul instrumentelor de curatare orala si a unui bun regim igienic dentar. Atunci cand unii aminoacizi au mult sulf, incep sa se dizolve si sa produca diversi compusi urat mirositori din partea din spate a gurii si a gatului.
Dintii stricati (erodati).
Dintii erodati reprezinta o cauza clara a respiratiei urat mirositoare.
Tratarea sau eliminarea dintilor “problema”, poate reda instantaneu respiratia placuta.
Resturi alimentare.
Mancarea condimentata reprezinta un alt factor cauzativ al halenei. Multe persoane considera ca respiratia urat mirositoare va disparea dupa o zi, insa nu este asa. Aceasta trece abia dupa 2 – 3 zile.
Fumatul.
Fumatorii sunt cei mai condamnati la halena. Momentan nu exista un tratament care sa combata aceasta problema.
In plus, amigdalele pot fi un alt factor al mirosului neplacut. Aici se pot ascunde numeroase bacterii; insa, vestea buna este ca acest miros poate fi indepartat cu produsele de igiena dentara.
O alta cauza este datorata de prezenta unei boli interne.
Dupa ce s-au efectuat toate metodele de improspatare a respiratiei si nu s-a obtinut niciun rezultat, atunci este necesar a se efectua un control medical. Problema poate fi prezenta unei boli interne.
Gura uscata este de asemenea un alt fenomen care provoaca aparitia mirosului neplacut. Bacteriile care declanseaza compusilor volatili ai sulfului nu le plac oxigenul, in acest fel gura uscata reprezinta un loc perfect al halenei.
Alimentele bogate in proteine (dieta bogata in proteine) pot produce un miros neplacut, acestea fiind incluse in lista principalelor cauze a respiratiei urat mirositoare.
Alimentele precum ceapa, usturoiul, laptele, branza, pestele, alaturi de cafea si alcool sunt produsele “pericol” ale mirosului placut.
Cum imi dau seama ca am halena?
Inainte de a face o vizita la medicul dentist incercati cateva teste simple pentru mirosul din gura.
1. Cu ajutorul unei atei dentare curatati molari din spate de sus si de jos. Ata dentara este rosie? Maro? Mirositi ata dentara dupa cateva secunde (in jur de 45 secunde). Are un miros neplacut?
2. Tineti varful limbii cu un prosopel curat. In acelasi timp curatati partea din spate a limbii cu un alt prosopel. Asteptati 40 – 45 secunde si mirositi portiunea de prosopel utilizata in partea din spate a limbii. Prezinta miros?
3. “Stergeti” limba cu incheietura mainii, apoi asteptati 45 secunde. Mirositi incheietura.
Daca mirosul persista si este puternic adresati-va imediat medicului stomatolog.