Avulsia dentara reprezinta extractia accidentala a unui dinte din alveola sa, in urma unui traumatism. Nu este obligatoriu sa va pierdeti definitiv dintele! Tratamentul avulsiei dentare este o procedura de urgenta, iar succesul presupune in primul rand conduita corecta a pacientului.
Tratamentul avulsiei dentare consta in general in replantarea dintelui si obturatia canalelor. Revascularizatia pulpara se produce numai in cazul dintilor replantati imediat si al caror apex este inca deschis (dinti permanenti tineri). Scopul tratamentului este micsorarea complicatiilor legate de replantarea dintelui. Replantarea dentara reprezinta procedura chirurgicala prin care un dinte extras este repozitionat in alveola sa.
Sfaturi pentru pacient in cazul avulsiei dentare
In primul rand trebuie sa gasiti dintele si daca l-ati gasit, tineti-l de coroana, nu de radacina, pentru a evita lezarea ligamentelor periodontale. Doar daca este murdar, clatiti dintele cu apa cateva secunde, fara presiune si fara sa atingeti radacina. Puteti clati dintele si cu saliva, introducandu-l in gura; scuipati apoi murdaria si sangele. Nu clatiti cu solutie antiseptica. Doar daca radacina dintelui este intacta, incercati sa introduceti dintele in locul din care a iesit, in pozitia corecta. Daca dintele este iesit aproape in totalitate si atarna, nu-l trageti afara; incercati sa-l introduceti la loc. Dintii replantati in primele 10 – 15 minute au cele mai mari sanse de reusita si de evitare a riscurilor.
Daca nu reusiti sa introduceti dintele la loc, incercati sa ajungeti impreuna cu dintele la un medic, in mai putin de 60 de minute. Dintele transportat trebuie sa fie tinut in lapte rece sau in solutie salina (o lingurita si jumatate de sare la un pahar de apa). Alternative sunt apa si saliva, insa saliva poate contine bacterii, iar apa are unele efecte negative asupra ligamentelor dento-alveolare.
Tratamentul de urgenta in avulsia dentare
• La cabinetul stomatologic, medicul va examina pacientul clinic si radiologic, pentru a evalua leziunile tesuturilor moi si dure. Daca pacientul a reusit sa replanteze singur dintele, medicul doar va curata zona si va verifica ocluzia si alinierea dintelui, apoi il va imobiliza cu splinturi ocluzale.
• In cazul in care dintele a fost transportat in afara cavitatii bucale, replantarea este indicata daca dintele nu este fracturat, alveola este integra, nu au avut loc zdrobiri mari de mucoasa, traumatismul a avut loc in urma cu maxim 48 de ore, iar pacientul este sanatos, eventual tanar.
Inainte de replantare medicul va reface structura alveolei, indepartand corpurile straine si cheagul de sange, reducand si imobilizand peretii alveolari. Dintele replantat va fi imobilizat de dintii alaturati timp de o saptamana, cu sarme si compozite. Daca mobilitatea persista se tine dintele imobilizat pentru inca doua saptamani, iar daca exista si fractura de proces alveolar, imobilizarea dintelui trebuie mentinuta opt saptamani.
• Daca dintele este permanent dar imatur, este important sa se evite contaminarea microbiana. Acest lucru se poate realiza mentinand dintele in solutie cu doxiciclina, inainte de replantare. Obturatia de canal este indicata doar in caz de abces sau necroza pulpara.
• Daca dintele a fost tinut uscat mai mult de 60 de minute, se considera ca ligamentele dento-alveolare sunt moarte si replantarea prezinta risc crescut de anchiloza. In acest caz dintele va functiona ca un implant, fuzionand cu osul si mentinand spatiul pe arcada dentara. Putem incerca sa reducem riscul anchilozei mentinand dintele inainte de replantare in solutii cu acid citric si cu doxiciclina. Imobilizarea dintelui se mentine sase saptamani si este necesara efectuarea obturatiei de canal cu gutaperca, inainte sau dupa replantare.
Continuarea tratamentului in avulsia dentara
A doua sedinta va avea loc la 7 – 10 zile de la replantarea dintelui. Daca au fost indeplinite conditiile de pastrare a dintelui in mediu umed timp de maxim 60 minute, se va trece la realizarea tratamentului de canal – pulpectomie si obturatie provizorie cu hidroxid de calciu. In momentul in care exista indicii radiologice de vindecare (6 – 12 luni) se realizeaza obturatia de canal definitiva, cu gutaperca.
In cazul dintilor permanenti tineri este necesara examnarea clinica si radiologica la fiecare trei saptamani si la primul indiciu de necroza pulpara sau resorbtie radiculara se realizeaza tratamentul de canal cu hidroxid de calciu, pana cand se realizeaza apexificarea. Pacientul cu dinte replantat trebuie sa viziteze medicul stomatolog de doua ori pe an, pentru supravegherea evolutiei.
Riscurile replantarii dentare:
• Anchiloza dento-alveolara si resorbtia radiculara de inlocuire. Aceste efecte apar in cazul in care dintele replantat prezinta leziuni la nivelul cementului si al ligamentelor periodontale. Anchiloza se manifesta prin fuziunea intre radacina dintelui si osul alveolar, pana la inlocuirea radacinii cu tesut osos – resorbtie radiculara de inlocuire. Mentinerea dintelui avulsionat in mediu umed pana la 30 min reduce incidenta anchilozei dentoalveolare. Acest proces nu poate fi oprit si nici inversat, iar la pacientii tineri anchiloza poate opri eruptia dentara. Din acest motiv replantarea nu este indicata pentru dintii de lapte.
• Resorbtia radiculara inflamatorie. Apare atunci cand pulpa dintelui avulsionat se infecteaza – daca cementul este lezat, mocrobii pot patrunde in camera pulpara prin tubii dentinari. Procesul inflamator poate duce la resorbtia radiculara si a osului alveolar alaturat. Resorbtia poate fi oprita prin aplicarea hidroxidului de calciu.